Home Nieuws AIDI Resultaten Kwekers Referenties Artikels Contact

Artikels

Anticiperen op uitgestelde vluchten
11-3-2020
 

Zaken zijn zoals ze zijn, echt leuk is het misschien niet, maar er zijn belangrijkere dingen in het leven dan met duifjes spelen. Uitstel is geen afstel evenwel, dus anticiperen op de omstandigheden is de boodschap. Mensen die op de snelheid spelen hebben de duiven misschien al los zitten. Misschien nog op een jong of laten ze enkele dagen broeden. Daar is geen weg terug. Eens de duiven los zitten treedt de hormoonwerking op gang en dan is het zaak de duiven zo rustig mogelijk te houden.
 
Liefhebbers die halve fond, zware halve fond of overnachtfond vliegen hebben nog wat meer marge. Ze wat later samen zetten is het einde van de wereld niet. Dagelijkse trainingen zijn geen overbodige luxe en dat kunnen ze perfect afwerken op AIDI Winter/Rustmengeling. Dat is zo voor loszittende duiven en duiven op broeden.  Als ze met jongen liggen kan het uiteraard alleen maar met kweekmengeling. Zodra de jongen gespeend zijn schakelen we ook over op Winter/Rustmengeling.
 
Belangrijk is de duiven ALLES op te laten eten. Ook de gepunte haver, die eten ze het minst graag en ze moeten al wat honger hebben om die tenslotte toch te willen verorberen.
 
Een beproefd systeem
Is dagelijks Winter/Rust tot er wat gerst blijft liggen. Die kan perfect samen met de gepunte haver in de eetbak blijven liggen. 1 dag per week krijgen ze niets en wordt er pas opnieuw gevoederd nadat alles opgegeten is. 
Eén keer per week de duiven samen laten kan heus geen kwaad. Het houdt stress weg en de diertjes blijven gelukkig en tevreden.
 
Van de nood een deugd maken
Misschien is dit wel een uitstekend moment om het voer beter te leren kennen en er beter mee te leren werken.  Op elke mengelingen reageren duiven anders en het is handig die dingen een beetje in de vingers te hebben. Een systeem is immers maar zo goed als je het kent!

Winter/Rust: Daar trainen de duiven vlotjes een uur tot zelfs anderhalf uur op bij goed weer. Ze vliegen hoog en snel.
Mix 1: Gaan ze hetzelfde doen maar ze zullen iets langer vliegen en naar het einde toe lager en met mindere snelheid rond het hok toeren.
Mix 2: Is een “remmende” factor omwille van het hogere eiwitgehalte. Ze trekken er al wel makkelijker op uit maar zullen minder lang, minder hoog en trager gaan vliegen.
Mix 3: Is de energiebron bij uitstek. Ze trekken er op uit, vliegen het eerste uur hoog en snel. Nadien verlaagt de hoogte en snelheid maar ze zullen veel langer rond het hok blijven vliegen.

 
De moeite waard
Om het te proberen. Hoe beter de liefhebber wordt des te beter het de duiven toelaat betere prestaties te leveren. Voeder de duiven voldoende maar ze moeten wel alles opeten. Winter/Rust, en Mix 1 geven de dag nadien al resultaat. Mix 2 en Mix 3 voederen we 2 dagen na elkaar voor optimaal resultaat. Uiteraard neem je best de tijd om de duiven te observeren, niet alleen tijdens de trainingen maar ook op het hok.

 

 
<<<
Nieuws
16-3-2020
Actualiteit op het duivenhok
>>>
9-8-2017
Prachtig Bourges-weekend: 15x top 100 provinciaal
>>>
24-7-2017
2 weken op rij 1e prijs!
>>>
Foto's